Utvikling

Fyll kun diesel. Fra feilgrep til seier!

Hva skjer når en selskapsdirektør fyller feil drivstoff? Da unnfanges ideen om et nytt produkt som sparer millioner!

Det slovenske selskapet Arex, som driver med plastproduksjon og metallprosesser, har flere ganger hatt feilfyllinger av bensin på sin flåte av dieselbiler. Siden problemet ikke oppsto ofte, ble det bare ansett som et av selskapets ”småproblemer”. Helt til det skjedde en av selskapets direktører – to ganger på rad. Han bestemte seg raskt for at ”problemet med feilfylling måtte løses!”

En smalere pistol passer ikke i et bredere påfyllingsrør

Grunnideen var å hindre drivstoffpistoler med smalere diameter fra å passe inn i brede tanklokkåpninger. Etter en serie tester, ble teknologi basert på sensorer og følere for å gjenkjenne drivstofftettheten eliminert på grunn av den store risikoen knyttet til det å håndtere elektronikk i nærheten av lettantennelig drivstoff. Til slutt konkluderte ekspertene med at en mekanisk barriere var den mest egnede løsningen med tanke på produksjon, effektivitet og sikkerhet. Et av målene i produksjonsprosessen var å skape et tanklokk som både var enkelt å skjule og lett å bruke.

Operasjon: Rene hender

Opprinnelig ble problemet med feilfylling løst med sofistikerte stoppere som hindret at den smalere pistolen passet inn i den bredere tankåpningen. Deretter tok innovatørene tak i tanken om at brukerne ikke skulle behøve å bli skitten på fingrene når de skrudde av og på tanklokket. Dette problemet ble løst med en klaff som fjernes når drivstoffpistolen settes inn i tankåpningen, og som lukker seg igjen etter at man er ferdig med å fylle. Som tilleggsbonus gjør denne løsningen også at det går raskere å fylle drivstoff.

I løpet av tre års utvikling produserte selskapet 16 prototyper for å komme frem til den ”riktige” SoloDiesel-tanklokkmodellen som hindrer feilfylling på dieselbiler. Installasjonen av tanklokket er enkel og krever ikke at man skrur av tanklokket når man skal fylle drivstoff. I dag finnes det åtte ulike modeller som passer de forskjellige typene tankåpninger. Disse tanklokkene passer over 95 prosent av alle personbilmodeller over hele verden. SoloDiesel viste seg å bli en liten løsning på et stort problem.